VVOG 5 – Hoevelaken 6
Broeders,
Zo’n honderd miljoen jaar geleden, leefde in het drassig pak, wat wij thans als Holland kennen, één groep dinosaurussen, die echt wreed uit hun dak gingen…………
Vraag 1: welke hit van welke groep was dit in de beginjaren van ons elftal? Ik moest aan dit nummer denken op het moment dat we veld 2 betraden, om te gaan spelen tegen Hoevelaken 6 op zaterdag 22 november 2014.
Het zou een wedstrijd worden van details:
Een perfecte uitdraaiende corner, kwam op het hoofd van een lange tegenstander. Koos redde nog knap, maar vervolgens, om met het liedje ik zag twee beren broodjes smeren te spreken, we stonden erbij en keken ernaar. 0-1
Even de voor -en nadelen van een uitdraaiende corner:
- Voor een keeper is een uitdraaiende corner lastig want hij draait van hem weg.
- Voor een aanvaller is deze corner juist fijn, (als de verdediger aan de binnenkant dekt) meer kans op koppen.
- Een indraaiende corner is feitelijk een directe vrije trap: De bal kan in één keer op doel geschoten worden, een keeper moet dan dus vaak aan de bak, voor een verdediger is dit makkelijker te verdedigen.
Even terug in de historie: Ooit op sportpark “de Kronkels” te Spakenburg, een wedstrijd tegen Eemdijk gespeeld. Binnen 10 minuten stonden we met 0-2 voor door twee ingedraaide corners van ondergetekende. Ik zit nog steeds op een krat bier te wachten van één van de toeschouwers. Eén van hen zei namelijk bij een stand van 0-1, “als het je weer lukt”, krijg je een krat bier”, en zo geschiedde.
Waarom deze kleine anekdote? Het gaat om details, dus als ik een corner neem, en de wind staat pal op het doel, dan neem ik die corner met een reden…….ooit in ranking the stars gelezen, dat jullie me niet altijd begrijpen, vandaar deze tekst en uitleg, en er zullen er nog meer volgen 🙂
Een indraaiende corner is moeilijker in te koppen dan een uitdraaiende corner.
Desalniettemin is een indraaiende in eerste instantie gevaarlijker dan een uitdraaiende.
Klein weetje:
Een penalty tegendraads binnen schieten is onhoudbaar voor de keeper: de bal draait weg van de keeper. Dit in tegenstelling tot een penalty schieten in de andere hoek, die moet erg goed geplaatst zijn, anders heeft de keeper een kans, ivm het naar binnen draaien van de bal. (als je een bal met de binnenkant schiet)
En nu weer terug naar de wedstrijd: We creeeren niets en lopen meer achter de tegenstander aan dan ons lief is. Wat kunnen we daar nou eens aan doen? Volgens mij ligt de sleutel bij ons zelf. Op de training, spatten de vonken er vanaf, bij de wedstrijd is daar niets van te zien. Op dinsdagavond is er plezier, op zaterdag wordt die zin wel verkondigd, maar vaak als laatste zin, voordat we het veld op gaan.
Ik zie toch veel grote verschillen, en dat komt denk ik doordat we niet spelen zoals we dat zelf willen, we kijken hoe de tegenstander speelt, we scouten ze zelfs, het is actie-reactie-voetbal wat we hanteren.
Daarom pleit ik om meer ons eigen spel te spelen, wat zeg ik, JUIST te kijken naar waar we goed in zijn, de positieve punten oppakken en daar een idee bij zetten. Op die manier creeer je een hoger doel, en gaan mensen, vanwege dat hogere doel, veel beter voetballen. We maken elkaar beter, omdat we zo spelen waar we goed in zijn: ons eigen spel.
Begrijp me niet verkeerd, zo’n lange bal van Dirk of Wout mag best, maar het moet geen regelmaat worden, het is een instrument, dat eens in de zoveel tijd ingezet kan worden.
Een paar (halve) kansen verder, en het is rust. Analyse van het doelpunt: Was ongedekt, kon vrij koppen en inschieten = detail = persoonlijke fout.
2e helft: verkeerde keuzes, nog steeds geen druk naar voren, ondergetekende op linksback (waarom eigenlijk, zeker omdat ik links ben, en die lange haal kan geven, maar op de eerste meters zo traag als een emmer stront ben) Die lange haal, daar geldt hetzelfde voor als wat ik zei bij Dirk en Wout, leuk instrument, maar geen regelmaat, hoort niet bij ons goede spel, vind ik persoonlijk. We kunnen namelijk heel goed tikken, de bal het werk laten doen, de vrije man vinden (zie de trainingen) Dat is ons spel, ons ding.
Maar goed, het is een keuze, die niet goed was: Over rechts gaat hun linksbuiten voor de zoveelste keer richting doel, helaas is hij Peter steeds te vlug af, maar waar is de rugdekking?? Marco blijft kijken en onderschept de bal 3 keer, 2 keer kan ik er nog net een voet tegenaan krijgen, maar de zesde keer had ik mijn energie beter in mijn benen kunnen stoppen dan de zin die ik ten gehore bracht: “iemand moet naar die gast toe.” 0-2
Na veel gedoe krijg ik Marnix zover, dat ie met mij ruilt van plek. Hij als linksback, ik op Jelle, die bij Hoevelaken de lijnen uitzette. Waarom deze keus? Ik wil winnen, en mijn goede punten in het veld laten gelden, die komen niet tot uiting op de linksachter positie. Dat nummer 10 op mijn rug, die heb ik niet voor niets,daar liggen mijn sterke punten, die moet je benutten wil je winnen van zo’n tegenstander, en dat kan, geloof me, dat kunnen we met z’n allen, alleen je moet je niet laten regeren door de angst, je moet van eigen kunnen uitgaan. Dan pas kun je na 90 min zeggen: “We hebben er alles aan gedaan, ze waren gewoon beter.” Nu is dat volslagen bull-shit, en als we zo blijven spelen, vanuit de angst, vanuit “Hoe spelen ze?”vanuit: “Cas je hebt geen conditie”, vanuit: “dat kunnen we niet”……en met veel schop en trekwerk, dan zul je nooit meedoen om de prijzen.
Even een dwarsstraat: de wedstrijd van afgelopen zaterdag, wat een inzet, van iedereen, wat een geweldige pot voetbal hebben wij op de mat gelegd. De grote kans van Klaas in de eerste helft kwam voort, vanuit het tikken van achteruit, vanuit ons eigen spel, het spel dat we zelf het liefste spelen. We hebben dan ook verdiend gewonnen, we hadden er geen vuile overtredingen voor nodig, in tegenstelling tot de tegenstander van Wout, die uit frustratie even de enkel van Wout meenam.
Die frustraties, die kennen we ook van onszelf, als het niet lekker loopt, als we achter de feiten aan lopen, als de tegenstander ons te snel af is, en bij mij als er geen plan is, als we niet mogen voetballen vanuit onszelf, zie de wedstrijd tegen Hoevelaken. Die overtredingen van onze laatste linie ben ik meer dan zat, past niet in ons spel, hebben we niet nodig, en is volkomen respectloos. Als aanvoerder zeg ik tegen elke aanvoerder dat ik graag maandag gewoon weer wil werken, m.a.w gewoon normaal voetballen, respect hebben naar elkaar, zodat we heelhuids thuis kunnen komen.
Speciaal voor onze technische commissie: Ik denk dat we uit een ander vaatje moeten gaan tappen. Mijn slechte conditie wordt bijv: ruimschoots goedgemaakt door mijn werklust, mijn overzicht, mijn pasjes, mijn luchtduels, maar zolang je mijn conditie als uitgangspunt neemt, laat je je weer leiden door het negatieve, zie andere punten.
Ik pleit daarom voor een totaal andere koers, een andere op -en instelling, en daarmee kunnen we zaterdag tegen EFC mee beginnen. I.p.v te kijken hoe zij spelen, gaan we spelen zoals we zelf graag willen.
Onderstaande opstelling komt het beste uit de verf bij de volgende belangrijke punten:
- Ons eerste uitgangspunt is PLEZIER, je zult zien dat er dan al veel beter gevoetbald wordt.
- Wij moeten de bal hebben, spelen op balbezit, en als de tegenstander de bal heeft, dan zorgen we ervoor, dat wij de bal hebben (juist als we thuisspelen = thuisvoordeel)
- We spelen ons eigen spel, zoeken de vrijstaande man op, anders terug naar Koos, of een keer een zwieper van af de zijkant (Wout/Dirk)
- We gaan ervoor zorgen dat de tegenstander achter ons aanloopt, dat die snelle aanvaller, niet of nauwelijks een bal ontvangt, en met deze in -en opstelling, chaos creëren bij de tegenstander.
- We gaan juist op de details trainen: corners vanaf rechts, zowel indraaiend als uitdraaiend, vrije trappen ook eens in 2en doen, wie staat waar bij een corner tegen.
Dit alles is te realiseren in een 3-4-3 opstelling, rechtsbenig georiënteerd, die er als volgt uitziet:
9*Tom 10*Klaas 11*Daniel
8*Cas
6*Jake 7*Michiel
5*Pieter
2*Wout 3*Henry 4*Dirk
1*Koos
Als wij in de aanval zijn:
Tom is op z’n best links van de goal, dat is Jake namelijk ook en ook Alwin die de laatste tijd vaak op linkshalf speelt, speelt daar top. Hoe kan dat? Kunnen jullie die wedstrijd van Nunspeet uit nog herinneren, een of twee jaar geleden, toen scoorde ik mijn enige doelpunt, vanaf de rechtshalf positie……………….De overeenkomst met al deze personen, is dat ze naar binnen kunnen komen, en dus de tegenstander, niet makkelijk bij de bal kan komen omdat je lichaam er tussen zit. Is daarom ook het stokpaardje van Robben geworden, naar binnen komen, en schieten. Kunnen wij ook eens op oefenen….
- Klaas is de diepe spits
- Daniel staat stijf tegen de lijn aan, creeert zo ruimte waar iemand anders in kan lopen.
- Daniel wordt onze nieuwe Bryan Roy, of John van t Schip, de man van de voorzet.
- Cas staat achter de spitsen en Pieter is de controlerende middenvelder. Andersom kan ook.
- Wout en Dirk zijn de mandekkers, Henry staat erachter.
Als zij de bal hebben moeten wij die zo onderscheppen:
9*Tom
10*Klaas 11*Daniel
7*Jake 6*Michiel
8*Cas
5*Pieter
3*Wout 4*Dirk
2*Henry
1*Koos
Uitleg:
De as zakt in, Klaas komt op de plaats van Cas, die zakt een linie en speelt naast Pieter, Daniel verlaat zijn lijn, en zakt schuin in. Compact lopen en de bal veroveren is het devies. Na verovering van de bal gaan we weer terug in de aanvalsopstelling.
Een linksbenige opstelling zou er als volgt uitzien:
11*Marco 10*Klaas 9*Cas
8*Pieter
7*Jake 6*Michiel
5*JM
4*Wout 3*Dirk
2*Henry
1*Koos
Op de volgende posities kunnen de volgende broeders spelen:
1*Koos/Cas
2*Henry/JM/Marco
3*Dirk/Marnix/Cor/Peter
4*Wout/Peter/Cor/Marnix
5*Pieter/Cas/JM/Marco
6*Michiel/Frank/Gert/Daniel
7*Jake/Alwin/Frank/Michiel
8*Cas/Pieter/Alwin/Klaas
9*Tom/Klaas/Cas/Evert/Daniel/Frank/Alwin
10*Klaas/Tom/Frank/Alwin
11*Daniel/Evert/Frank/Marco/Gert
Als laatste wil ik jullie op het hart drukken, dat er genoeg voorbeelden zijn, dat we op deze manier voetbalden: die wedstrijd uit, dat we gingen rusten met 3-0 achterstand, uitslag 5-3 geloof ik, de wedstrijd van afgelopen zaterdag, een aantal jaar geleden de eerste wedstrijd voor de beker op een donderdagavond op veld 5 tegen dvs die een klasse hoger speelden, uitslag 4-0, enz enz
En als uitsmijter de wedstrijd van afgelopen zaterdag. De eerste helft was om van te smullen, datgene wat we doen op de training, werd nou eens tentoongespreid tijdens een wedstrijd:
- Er werd voor elke meter gestreden
- Druk vooruit
- Balbezit!!!!!
- Kansen gecreëerd!!
- Linies kort op elkaar!!!!!
- Geen angst!!!!
- Heerlijk tikken, vrije man zoeken, snel spelen, GEEN LANGE BALLEN,
- Laat de tegenstander maar achter jou aan lopen
Kortom: die eerste helft tegen EFC, zou ik, als het aan mij ligt, graag willen continueren na de winterstop.
Wat ging er mis de 2e helft:
- Linies ver uit elkaar
- Daarom ook minder balbezit
- Minder scherpte/concentratie
- We zochten niet de vrije man, maar besloten al weer vrij snel de lange bal vanaf de zijkant te spelen, soms ging dat goed, maar vaker had de tegenstander de bal, zodat zij de lakens gingen uitdelen, dat betekent, counteren en de lang bal spelen. (daar kwamen 2 doelpunten van)
Hoe hadden we dan de 2e helft moeten spelen?
- Zoals de 1e helft, met de focus op concentratie/scherpte
- Linies kort op elkaar, daardoor minder lopen, hoef je dus geen goede conditie te hebben, maar wilskracht en inzet, en meer duels.
- Geen angst hebben, geen lange halen, niet weer vervallen in oude patronen, waarmee je de tegenstander in de kaart speelt.
- Balbezit spelen, zolang de tegenstander de bal niet heeft, kunnen ze ook niet scoren!!!
- Rustig je eigen spel spelen, de kansen komen vanzelf (misschien wel het allermoeilijkste)
- Natuurlijk kansen afmaken (7 à 8 in totaal??)
Denk er maar eens over na, met deze instelling worden we KAMPIOEN. Ga het in ieder geval maar eens uitproberen i.p.v het bij voorbaat te bagatelliseren. Ga uit van het positieve, laat je niet leiden door de angst, door hoe een tegenstander speelt, of wie er allemaal niet zijn.
Is dit een mes in de rug van de technische commissie? Nee, integendeel, meer een aanvulling. Wil dit toch nog even kwijt: Koos en Pieter doen ongelooflijk veel werk op de dins -en zaterdagen. Vroeger trainden we in een woestijn, nu zelfs in de winter op een mooi tapijt. We zijn als team enorm gegroeid, met dank aan Pieter en Koos in het byzonder, alleen is deze analyse misschien de kers op de bekende taart, het laatste ontbrekende puzzelstukje. Het is een bijdrage, die ons misschien toch nog een beetje verder helpen naar het voornaamste doel:
PLEZIER HEBBEN, POSITIEF ZIJN EN KAMPIOEN WORDEN!!!
mvg Cas
Palmares C.J. Mak:
Jaren: | Club: | Tenue: | Bijz: |
’85-’86 | IJsselmeervogels | rood-wit | Kampioen |
’86-’91 | Buitenpost | blauw-wit | Kampioen ’90, selectie Cambuur/Fries-elftal |
’91-’94 | VVOG | groen-wit | Kampioen ’91 |
’94-’95 | Zwart-Wit ’63 | wit-zwart | n.v.t. |
’95-heden | VVOG | groen-wit | Kampioen ’15? |