Vandaag is de dag van de Derby. Nee ik heb het niet over de derby van de veluwe tussen de wespen 1 en vvog 1 in dat lelijke Ermelo.

Ik heb het over de enige echte derby die er toe doet in Harderwijk namelijk Wit-Zwart 3 vs VVOG Harderwijk 5.

De eerste winst was al geleverd door het bestuur van VVOG. VVOG heeft in overleg met de gemeente de naam gewijzigd van VVOG in VVOG Harderwijk, zodat duidelijk is dat er eigenlijk maar 1 grote club in Harderwijk is.

Ook heb ik uit betrouwbare bron vernomen dat de ZAVO zich vergist had in de trainingsdag van het 5e elftal van VVOG. Puur door dit misverstand werd de laatste training van het 1e voor hun derby nu opgeleukt met vuurwerk, ipv de laatste training van het 5e voor de DERBY die er daadwerkelijk toe doet. Het is de ZAVO vergeven, maar een kannetje ter goedmaking zou gewaardeerd worden……

Omdat er in Harderwijk gespeeld werd, werd er verzameld op de parkweg. VVOG5 betrad het complex aan de parkweg met de volgende spelers: Dib, Dirk, Ruben, Evert, Yasin, Martijn, Jair, Marnix, Jacob, John, Ronald, Chris, Marcel en Henry.

Op de bank namen plaats Marnix, Chris en Dib en Alwin pakte de vlag op en de geblesserde Pieter was aanwezig om de coaching te doen. Op de DERBY waren een flink aantal supporters afgekomen. Zij genoten van het zonnetje en de gezonde spanning die op het sportpark hing.

De supporters zagen in het heerlijke zonnetje de scheids stipt om 14.30u de DERBY starten.  De jongens van het vijfde misten eigenlijk wel één specifieke supporter, en dat was oud-speler Tom. Ze misten hem vooral, omdat ze op een rondje beschuit met muisjes hoopten in de rust. Tom en Annemieke hadden afgelopen week een zoon gekregen werd door hem verteld in de app. Moeder en kind maken het erg goed. Met de vader ging het ietsjes minder, daar hij de strijd om de naam van Bas Robert Harry verloren had, hij streed voor de naam Lionel! Toch zette hij zich snel en knap over deze kleine nederlaag heen, dut bleek wel uit zijn woorden in de app: (ik citeer) “ HET IS HET MOOISTE KIND TER WERELD!” Tom en Annemieke, via deze weg, namens ons allen Van Harte Gefeliciteerd!

En dan nu verder met de Derby. Op het kunstgrasveld van onze voetbalburen ontwikkelde zich een gelijk opgaande strijd. Het was wel duidelijk dat beide elftallen niet wilden verliezen. Er kwamen kansEn over en weer. Onze gelegenheidskeeper John deed het zeker niet onverdienstelijk. Hij pakte oa een goede bal uit de hoek na een schot van een Wit-Zwart speler. Ook het vijfde liet zich weer van hun goede kant zien. De instelling van de 2e helft vorige week werd doorgetrokken naar deze wedstrijd. Het 5e kreeg ook wat kleine kansen en hadden meer balbezit in deze fase. Het werd snel duidelijk dat Wit-Zwart loerde op het fouten van het 5e. Deze fouten werden in het begin niet gemaakt. Achterin stond er een sterk blok met Ronald, Marcel, Henry en Gert-Jan. Wit-Zwart kwam er niet echt doorheen. Naarmate de wedstrijd vorderde werd Wit-Zwart wel iets sterker, maar niet gevaarlijk. Het 5e had meer dreiging en dit werd in de 25e minuut beloond. Na een afgeslagen corner door het 5e kreeg Martijn de bal. Hij zag Gert-Jans achterhoofd in de 16 staan en mikt zijn voorzet precies hierop. Gert-Jan  wist even niet wat hem gebeurde maar raakte de bal precies goed. Hij kon de bal, zich snel omdraaiend, precies naast de paal in het netje zien gaan. De mannen van de Strokel hadden hun voorsprong te pakken.

De Parkweggers lieten het er niet bij zitten. Zij voerden de druk na deze tegenslag op, echter het gaatje werd niet gevonden. Helaas sloeg het noodlot toch toe voor het 5e. In de 37,5 minuut brak Wit-Zwart toch een keer goed door en lieten ze John kansloos. Daar bleef het helaas niet bij, want een paar minuten later kwamen ze helemaal vrij door op de linkerkant. Er was geen houden aan voor het 5e. John werd opnieuw geklopt. De kopjes gingen naar beneden, maar er kwam geen nieuwe aftrap. De grens had een recht lijntje getrokken over het veld en zag dat de Wit-zwarter een teennagel voor de laatste man van VVOG stond. De goed leidende scheids vertrouwde blind op zijn grens en naam zijn signaal over. De goal ging niet door. Vlak hierna floot hij in deze enerverende wedstrijd voor een bakje thee.

In de rust werd aangegeven dat er keihard gewerkt werd en we een goede wedstrijd neerzette. Chris en Dib kwamen erin voor Yasin en Ruben. Marnix zou na een aantal minuten gewisseld worden voor onze goalgetter Dirk. Hij moest eraf met een pijnlijke arm.

De 2e helft ging verder waar de 1e ophield. Wit-Zwart was iets sterker in de beginfase, maar VVOG5 voetbalde goed mee. Zeker Martijn en Jair vielen op doordat ze samen het middenveld in handen hadden. Na wat aanvallen over en weer was het dan toch Wit-Zwart die de voorsprong pakte. Vanuit een voorzet stond er een reus van een vent klaar, en helemaal vrij, in het strafschopgebied om de bal in te knikken. Hij liet John helaas verslagen achter.  2-1 voor de thuisploeg. Heel even liet VVOG aangeslagen de kopjes hangen. Daar profiteerde de thuisploeg van en scoorde opnieuw. Net als in de 1e helft ging de scheids mee met het vlagsignaal van de grens. De 3-1 ging niet door.

Dit afgekeurde doelpunt zorgde wel voor een kanteling in de wedstrijd. VVOG  werd sterker en ook gevaarlijker. Evert gaf een goede bal op Jake, die er net iets beter voorstond. Jake had een vlammend schot  in gedachte en haalde dan ook woest uit. De supporters stonden al op de banken, want dit schot vanaf de 5 meterlijn moest de gelijkmaker worden. Helaas mocht het niet zo zijn. Het schot miste de goal. Omdraaien, opstellen en weer doorgaan. Wit-Zwart kwam er gedurende de 2e helft ook verscheidene keren gevaarlijk uit, maar deze kansen werden of geweerd door de verdediging van VVOG, of John redde op laatste moment of de schutter had zijn vizier niet goed staan. Een 3e doelpunt viel er niet. Het vijfde hield er geloof in en bikkelde door. Henry moest licht geblesseerd het veld verlaten in de 80e minuut. Evert nam zijn plaats in, nadat hij zelf 10 minuten eerder moegestreden zijn plek afgestaan had aan Yasin. Een extra spits erin voor een verdediger. Het 5e ging voor alles of niets in de laatste 10 minuten, zoals het ook hoort in een Derby. Deze wisseling zorgde voor nog meer druk voor de goal van de thuisploeg. Jair kopte 2x goed in  vanuit een corner. Wit-Zwart kreeg de bal 2x op een miraculeuze wijze uit de goal. Zo bleef het 5e op een achterstand staan. Met nog 2 minuten te gaan kreeg VVOG nog 1 corner. Deze moest hem dan worden. De corner werd weer gevaarlijk genomen door Chris. Een scrimmage voor de goal ontstond. 5 man van VVOG probeerde de bal te raken. Uiteindelijk raakte Evert de bal en dacht de 2-2 te maken. Maar wat zag hij en meerdere spelers tot hun verbazing? De bal kwam niet van zijn plek. Hij bleef vastzitten tussen de benen van een Wit-Zwart-er. Een situatie van ouderwets klemmen. Heel VVOG wachtte op het fluit van de scheidsrechter. Waar bleef die nou? Hij moet dit toch ook gezien hebben? Dit fluitje kwam er niet, wat wel volgde was het fluitje van het afgelopen zijn van de Derby. VVOG verliet ontdaan, maar met opgeheven hoofd het strijdtoneel. De derde helft werd voortgezet bij sponsor Stoppels. Op naar de wedstrijd tegen Sparta over 2 weken.