Brief uit Melut!

Groet uit Melut!

Heren, hier een groet uit Melut. Ik zit hier al zon 45 dagen in the middle of nowhere en vermaak me prima!

Het WK is in volle gang en ik kan hiet gewoon alle wedstrijden zien. Het is hier wel een uurtje later dus de afgelopen weken waren zwaar gezien de weinige nachtrust, maar goed dat is niet anders.
Er is nog een groot nadeel, Afrikanen hebben echt GEEN verstand van voetbal. Zit je Italie – Uruguay te kijken zetten ze hem op een andere zender omdat 0-0 wel heel erg saai is. Geen idee wat voor belangen er op het spel staan. Het is nu gelukkig een stuk rustiger in de tv-room nu alle afrikaanse landen eruit zijn 🙂 Het stikt er alleen van de vlooien dus mn benen zitten onder de bulten….

Voor de rest bestaat de dag uit een briefing s morgens en dan heb je of een vroege of een late dienst. En dat elke dag! Maar genoeg tijd dus om voetbal te kijken, te sporten, een boekje te lezen, etc. De baard is inmiddels gegroeid tot Aartsenachtige omvang, dus ondanks dat het bekkie smaller wordt, zie je nog steeds een dikke kop :)!!

In de tijd dat ik er nu ben zijn onze werkzaamheden veranderd van het trainen en monitoren van de lokale politie (opbouw) naar het politiewerk op de vluchtelingenkampen voor de openbare orde en veiligheid.

In verschillende steden zijn er een aantal vluchtelingenkampen opgezet. De aantallen vluchtelingen verschillen per stad/regio van 30.000 tot 1500. Buiten deze kampen om zijn er totaal zo’n 1 miljoen vluchtelingen door het gehele land. De mensen zitten op een vlakte in allemaal zelfgemaakte hutjes. Bij temperaturen tot 50 graden in de zon tot de zeer grote regen en onweersbuien aan toe. Water kan niet weg, de mensen zitten letterlijk tot hun knieën in de modder.
Voedsel is zeer schaars, drinkwater is wel te verkrijgen maar houdt niet over, medicijnen zijn er te weinig.
Kinderen spelen met een oud waterflesje en in de modder zonder kleding aan. De kleding die ze hebben is dusdanig smerig dat wij ze direct met handschoenen aan in de prullenbak zouden gooien.
Geweld op de kampen is ook een groot probleem. Elke dag zijn er wel incidenten op de grotere kampen zoals mishandelingen, vechtpartijen, diefstallen, verkrachtingen, etc…

Dagelijks sterven er mensen, vooral kleine kindjes die net geboren zijn al na 1 of 2 dagen.

vluchtelingenkamp-melut

Het kamp waar ik werk ligt dus in het plaatsje Melut. Google maar ff, maar dit ligt in het noord oosten tegen de Sudanese grens aan. In tegenselling tot andere kampen is dit een relatief klein kamp met zo’n 1500 mensen. Bovengenoemde incidenten zij hier (gelukkig) heel sporadisch. Unicef heeft op dit kamp een tent neergezet welke dienst doet als kerk en als school. Verder is ook Artsen Zonder Grenzen 2 dagen per week aanwezig.

De directeur van dit schooltje geeft, samen met 2 assistenten, dagelijks les van 07.00 tot 12.30 uur aan kinderen in de leeftijd van 2 tot 18 jaar. De lessen variëren van religie, gezondheidslessen tot aan Engels en wetenschap.

Nu is dat uiteraard niet het niveau wat wij gewend zijn, maar dat terzijde. Het is erg mooi om te zien wat ze bereiken met de weinige middelen die ze hebben.

kamp-school

Nu ik hier zo alle ellende om me heen zie, heb ik samen met een collega het initiatief genomen om voor dit schooltje spullen te gaan inzamelen. Vandaar dat ik ook een beroep op jullie doe. Het leuke van deze inzameling is dat ik persoonlijk de spulletjes zal uitreiken. Geen hulpinstanties die er tussen komen. En verzending naar mij zal gratis zijn.

Afgelopen maandag ben ik samen met mijn collega op bezoek geweest bij het schooltje. We werden ontvangen door de schooldirectuer Peter (Peetur) en alle kinderen. Peter heeft bij ons aangegeven waar de grootste behoefte aan is.

Ik heb hieronder een lijstje gemaakt met wat tips en spullen die de kinderen hier goed kunnen gebruiken: Het gaat om schoolspulletjes zoals: pennen, schriften, linialen, krijt, kleurpotloden, blank papier, kleurplaten, stiften, gummen en rugzakjes.

Ook is het erg fijn om kleding te mogen ontvangen: T-shirts, broeken en andere kleding in de maten tot 12 jarigen. Dus Pieter, vraag Willemijn nog ff of ze oude kleren heeft!

Speelgoed wat kinderen gezamenlijk kunnen gebruiken (voornamelijk buiten) is daarnaast het allerleukst: knuffels, poppen, auto’s, (tennis)ballen, springtouw, frisbee, jojo, ballonnen, opblaasballen, stuiterballen, stickers, knutselspulletjes, vliegers enz.

Maar ook zeker zeepjes, wasmiddel, handdoeken etc.

Ze zijn gewend om op blote voeten te lopen, dus schoeisel is het minst noodzakelijk. Net zoals sieraden of haarknipjes. Ze hebben bijna allemaal kort haar en sieraden zullen snel stuk gaan en is eigenlijk een beetje overbodige luxe.

Maar daarnaast is eigenlijk is vrijwel alles welkom… Mocht je zelf andere leuke ideetjes of spulletjes hebben, mag dat uiteraard toegevoegd worden.

Dus als je je geroepen voelt om wat op te sturen, graag!!

Aan het versturen zijn wel een aantal “regels” waaraan voldaan moet worden:

– Er mag niets vloeibaars opgestuurd worden (ook geen bier Wout)
– Er mag een maximum van 10kg per doos(je) opgestuurd worden.
– Doosjes morgen niet groter zijn dan de lengte, breedte en hoogte bij elkaar opgeteld van 90cm. De langste zijde mag niet langer zijn dan 60 cm (kortom: een iets groter formaat dan een schoenendoos mag nog)
– De doosjes moeten een CN22 Douanesticker hebben (gratis af te halen bij de Bruna)
– Ilse zal er vervolgens voor zorgen dat het via Defensie wordt opgestuurd.

Aangezien het minimaal 4 weken kan duren voordat de post bij mij aankomt, moet het eigenlijk zsm deze kant op.
Tot zover deze Giro 555 commercial!!

Heren geniet van de zomerstop, de trouwerijen en het leven. Tot later!!

Met een groet uit Melut, Republic Of South Sudan, Africa

Nix

fotos-marnix