De route…

De Route
Pak de wegenatlas er maar bij:

Ik rijd het park af en ga binnendoor naar Kootwijk. Omdat het nog donker is, kan ik elke vrachtwagen met geMak in halen. Binnen 25 min rij ik de A1 op richting Apeldoorn. Na Deventer neem ik de 2e afslag, Bathmen, (volgens meneer Teune wordt deze plaatsnaam door de mensen aldaar uitgesproken als Battem).Aan het einde van de afslag rechtsaf, richting Laren. Op deze weg al 2x een vos gezien. In Laren nemen we de provinciale weg richting Lochem, via Exel rijd ik om Lochem heen, na de intratuin rechtsaf richting Borculo. Zeer gevaarlijke weg, kaarsrecht met dubbele streep, toch al 6 ongelukken daar gezien. Om Borculo heen binnendoorweg richting Groenlo, met drempels waar je met 100 km/u over heen kan vliegen, heerlijk. In Groenlo, linksaf, en het laatste rechte stuk( 5,9 km! Rechttoe rechtaan) naar Winterswijk. Zoals we weten, de laatste loodjes wegen het zwaarst, klopt helemaal. Als ik Winterswijk kan ruiken, vallen mijn ogen uit hun Cassen van vermoeidheid. De enige remedie die helpt, is raampje open, Knar naar buiten, kouwe lucht opsnuiven. Dit hou ik zo’n 16 sec vol, met deze vrieskou zelfs ietsje korter. Om 07:58 ben ik dan op de bestemming.
Helaas, ik moet de dinsdag van de maand december ook werken, moet nu dus 4 dagen heen en weer rijden, best wel vermoeiend, misschien toch wel een idee om van mijn lage, oude, lawaaierige, 4-bak in te ruilen voor een 5-bak, waarschijnlijk een degelijke Volkswagen Vento (van familie)

Ik stap de werkplaats binnen, en zie een piano staan van het merk Rösler en is gebouwd in Tsjechoslowakije. Opdracht luidt: In 2 dagen alles eruit, hamerkoppen schuren, alles insmeren, toetsen schoonmaken, snaren schoonmaken, speelaard 100% maken, stemmen en intoneren. Intoneren is mbv steken van een naald in de hamerkop, de toon ronder te maken. (lekker boeie)
Ik ga achter de piano zitten, en sluit de ogen. Snel pak ik mijn 5e boterham, de andere 4 zijn al onderweg verorberd, dat drinkontbijt van wake up hou je maximaal een half uur vol, dus fijn is het wel als er brood mee wordt genomen, en een verrassing is het elke ochtend weer wat er op mijn brood zit.(Sinds ik mijn vrouw heb leren kennen, smeert zij elke avond mijn brood).
In ieder geval, als ik eet krijg ik vaak de beste ideeen, zo ook nu: Wat zijn de overeenkomsten tussen het voetballen en de piano/vleugel?

Het eerste wat in me opkomt is het welbekende woord: Trapezium. Hieronder zie je de zangbodem(hout) en daarvoor zit het gietijzeren frame, die wel meer dan 8 hoeken heeft. Het frame lijkt op een trapezium, en heeft als nut de trekkracht van de spanning van de snaren opvangen(alle snaren tezamen leveren 15.000 tot 20.000 kilo)

Zonder snaren:
Piano1

Met snaren:
Piano2

Nog een overeenkomst, wel een beetje vergezocht: We hebben met dit team in de vorige eeuw gespeeld, zo ook deze foto:
Dit is mijn eigen Rösler, uit de studentenvereniging vol met muizen en zooi.

Piano3

Nog een overeenkomst: Er zijn lieden die 2x per jaar tegen wit-zwarten aanschoppen(met de voeten). Ik mag met mijn handen op de wit-zwarte toetsen rammen.

Of deze: de centrale toets op de piano is de C van Cas= mid-mid, maar bij sommige merken zoals Steinway wordt de F van Feut gezien als mid-mid.

En zo ziet ie eruit na een grondige onderhoudsbeurt + een likkie verf, anno 2009. Ons team is ook steeds beter geworden en mocht zich ook in een nieuw tenue hijsen aan het begin van dit nieuwe seizoen.

Piano4

Piano5