“Coaching?”

“Coaching?” Column 2

Na een behoorlijk aantal weken ben ik weer terug met mijn 2de column. Misschien moet ik wat actiever gecoacht en gestuurd worden om mijn column in ieder geval 1 keer per maand in te leveren. Een beetje druk ervaren, misschien moeten we er maar een bonus aanhangen. Iets met bier…?

Trouwens een mooi begrip, coaching. Een begrip van deze tijd. Wat is coaching? Wat komt erbij kijken? Wat zijn de succesfactoren? Coaching is een manier om talenten aan te boren en te ontwikkelen. Niet door instructies of dwingende adviezen (helaas) maar door op basis van gelijkwaardigheid (?) en in onderlinge interactie (bah), situaties te analyseren, oplossingen te verkennen en in de praktijk te brengen. Klinkt duur en niet zoals Louis van Gaal het ziet denk ik!? Misschien was coaching iets voor andere Dirk, Dirk Scheringa, had wat probleempjes kunnen voorkomen. Iemand nog geld bij DSB (gehad)? Een spiegel voorgehouden worden is belangrijk, al kijk ik er niet te vaak in.

Maar goed, wat wil ik nu zeggen. Hoe we ook spelen op zaterdag, via een trapeze, een carrousel constructie of wat mij betreft achterstevoren verticaal gehurkt met een dubbele schroef. Alles draait om coaching. Niet alleen, en juist niet alleen in het veld, maar ook daarbuiten. Voor de wedstrijd, in de rust en na afloop. Maar hoe coach je nu goed? Door elkaar schouderklopjes te geven en telkens bij elke zwaar verziekte bal te zeggen…”Geeft niet hoor”, “Volgende keer beter”, “Kop op, je kunt het”……NEE!! Alsjeblieft zeg, dat is SOFT en nietszeggend. Is het dan een goed idee om elkaar meer dan duidelijk de waarheid te zeggen…”Niksnut”, “Halfzachte mongool”, “Debiel!”….JA!!, uhhhhmm…Oh NEE toch niet, dat zou je soms wel willen, maar dat is volgens de definitie ook niet echt positief.

Mijn idee van coaching, is een tussenweg. Bespreek zaken, leg uit. Maar wees niet zo’n half zacht figuur, want zachte heelmeesters maken inderdaad stinkende wonden (mooi gesproken). Durf elkaar aan te spreken, tips te geven en waar nodig te corrigeren, maar benoem ook de goede dingen, ja inderdaad de tops. Dit alles vanuit een positieve insteek, om elkaar beter te maken. Wees eerlijk en weet dat een ander het vanuit een goede insteek bedoeld, om beter te worden als persoon en als team!

Conclusie is wel dat ik vind dat we het dit seizoen erg goed doen, als team. Complimenten van Dirk, ja inderdaad en die geef ik niet snel en zeker niet graag. Ik heb mijn tackles nog zelden half hoog moeten inzetten onder een knie, zo goed gaat het. Tussenstand 6 wedstrijden 10 punten. Doorzettend naar einde seizoen 22 wedstrijden en 36 punten, conform mijn verwachtingen (zelfs iets beter). Kampioen nee, linkerrijtje ja. Voorspelling 4de plaats dit seizoen en 1/64 finale beker. Top jongens!

Nog een kleine quote “Resultaat = kwaliteit x betrokkenheid”. Aan dat laatste kunnen we invulling geven en dat doen we al behoorlijk, kwaliteit komt vanzelf of niet!

Coaching

Dirk©

25 oktober 2009